
۳۰ شیوه موثر برای جلوگیری از حمله قلبی و سکته مغزی که حتما باید بدانید
5 راه ساده برای پیشگیری از سکته مغزی
سکته مغزی آسیب عصبی حاد ناشی از اختلال خونرسانی به قسمتی از بافت مغز می باشد؛ این آسیب ناشی از انسداد رگ مغزی به وسیله یک لخته خونی و یا پارگی یکی از عروق تغذیه کننده آن قسمت بافت مغز می باشد. به بیان دیگر اگر خونرسانی به قسمتی از مغز، مختل و متوقف گردد٬ این قسمت از مغز دیگر نمی تواند عملکرد طبیعی خود را داشته باشد. این وضعیت را اصطلاحاً سکته مغزی می نامند. سکته مغزی می تواند به دلایلی مانند بسته شدن یا پارگی یکی از رگ های خون رسان مغز ایجاد شود.
سکته مغزی یکی از دلایل عمده مرگ و ناتوانی جسمانی است. اما خبر خوب این است که می توان با انجام اقدام های پیشگیرانه که شامل اصلاح شیوه زندگی می شوند، از احتمال سکته مغزی کاست.
راه اول برای پیشگیری از سکته مغزی: سیگار را ترک کنید
احتمال سکته مغزی در افراد سیگاری، دو برابر افراد غیرسیگاری است و دلیل آن، تأثیر سیگار بر قلب، خون و رگ ها است. سیگار کشیدن موجب کاهش اکسیژن خون می شود و در نتیجه، قلب سخت تر کار می کند و احتمال لخته شدن خون را بالا می رود. سیگار موجب گرفتگی عروق می شود که این می تواند از رسیدن جریان خون کافی به مغز جلوگیری کند و در نتیجه، موجب بروز سکته مغزی شود. خوشبختانه، تنها با ترک کردن سیگار می توان خطر سکته مغزی را بسیار کاهش داد.
راه دوم برای پیشگیری از سکته مغزی: دیابت خود را کنترل کنید
احتمال سکته مغزی در افراد مبتلا به دیابت، بیشتر است. حقیقت این است که به طور کلی، احتمال بروز بیماری های قلبی عروقی در افراد دیابتی، ۲٫۵ برابر بیشتر از بقیه افراد است. کنترل دیابت اولین گام برای کاهش خطر سکته مغزی است؛ دیابت را می توان با استفاده از دارو، برنامه غذایی مناسب و یا کاهش وزن کنترل کرد.
راه سوم برای پیشگیری از سکته مغزی: کلسترول خون خود را پایین بیاورید
میزان کلسترول و چربی مصرفی شما، با میزان ساخته شدن پلاک در رگ های خونی رابطه مستقیم دارد. این پلاک ها نیز می توانند جریان خون عادی به مغز را مختل کنند و منجر به سکته مغزی شوند. کلسترول بالا احتمال بیماری های قلبی و تصلب شریان را نیز بالا می برد که هر دو می توانند عامل سکته مغزی باشند. می توان با استفاده از دارو یا برنامه غذایی مناسب، کلسترول را کنترل کرد.
فعالیت جسمانی سلامت کلی شما را حفظ و خطر بروز سکته مغزی را کاهش می دهد
راه چهارم برای پیشگیری از سکته مغزی: مراقب اضافه وزن خود باشید
چاقی یا حتی اضافه وزن، فشار اضافی و غیرضروری را به دستگاه گردش خون وارد می کند. چاقی و اضافه وزن، احتمال ابتلا به کلسترول بالا، فشار خون بالا و دیابت را افزایش می دهد که همه این بیماری ها نیز خطر بروز سکته مغزی را بیشتر می کنند. با برنامه غذایی مناسب و ورزش، وزن خود را در حد مناسب نگه دارید و خطر سکته مغزی را کاهش دهید.
یک شیوه زندگی سالم شامل تغذیه سالم، فعالیت جسمانی کافی و مراجعه منظم به پزشک ، سلامت کلی شما را حفظ و خطر بروز سکته مغزی را کاهش می دهد.
راه پنجم برای پیشگیری از سکته مغزی: مراقب فشار خون بالا باشید
فشار خون بالا را به عنوان قاتل خاموش می شناسند زیرا بسیاری از افراد مبتلا به آن، هیچ علائمی را مشاهده نمی کنند. اگر فشار خون بالا درمان نشود، می تواند به اختلالات خطرناکی همچون سکته مغزی، حمله قلبی یا نارسایی کلیه منجر شود. فشار خون بالا به رگ های خونی فشار اضافی را وارد می کند که موجب ضخیم و فرسوده شدن آنها می شود. تنگ شدن رگ های خونی، امکان گرفتگی رگ ها و اختلال جریان خون به مغز را فراهم می کند. بنابراین با کنترل فشار خون به وسیله برنامه غذایی مناسب، ورزش و یا دارو، احتمال بروز سکته مغزی را کاهش دهید.
اگر با هر یک از این عوامل خطرناک روبرو شدید، فوراً به پزشک مراجعه و آنها را کنترل کنید. به این چهار نکته توجه کنید:
صورت: از شخص بخواهید که بخندد؛ آیا یک طرف صورت افتاده است؟
بازوان: از شخص بخواهید هر دو دست خود را بالا بیاورد؛ آیا یک دست به اندازه کافی بالا نمی آید؟
صحبت: از شخص بخواهید که یک جمله ساده را تکرار کند؛ آیا کلام او بریده بریده است؟
زمان: زمان حیاتی است؛ اگر هریک از این علائم را مشاهده کردید، فوراً به اورژانس خبر دهید.
چهار راهکار جالب برای پیشگیری از حمله قلبی
غیر از ورزش و تغذیه مناسب و ترک سیگار، راههای جالب و موثری برای پیشگیری از حمله قلبی وجود دارد، راههایی که شاید کمی هم عجیب باشند، مثل خوردن شکلات تلخ و به اندازه خوابیدن، نه زیاد و نه کم!
به احتمال زیاد، با راههای زیادی آشنا هستید که به مرور زمان با آزمایش و خطا، معلوم شده در کاهش خطر بیماریهای قلبی مفید هستند، مثلا ترک سیگار، کاهش وزن، تمرینهای بدنی و کاهش فشار خون و کلسترول.
اما مطالعات جدید، راهکارهایی را توصیه میکنند که شاید خیلی معمول نباشند و تا به حال زیاد در مورد آنها نشنیده باشید، حتی شاید از خواندن برخی از آنها تعجب کنید. ولی به هر حال، مطالعات اینطور نشان میدهند.
1. دور از بزرگراهها زندگی کنید: بر اساس مطالعهای که در مورد ارتباط سروصدای ترافیک و بیماری قلبی انجام شده و نتایج آن در یوروپین هارت ژورنال منتشر شده، صدای بوق خودروها و ماشینهای غولپیکر پر سروصدا، میتوانند به رگهای خونی شما آسیب برسانند.
نتایج به دست آمده از بیش از 51,000 دانمارکی، نشان میدهد که هر 10 دسیبل افزایش در صدا، ریسک سکته قلبی را تا 14 درصد بالا میبرد. برای افراد بالای 65 سال، این میزان افزایش در صدا، به 27 درصد افزایش خطر منجر میشود.
اما چرا؟ در معرض سروصدای زیاد بودن، احتمالا سطح هورمونهای استرس را در بدن بالا می برد و فشار خون را افزایش میدهد که در نتیجه، خطر حمله قلبی بیشتر میشود.
2. به اندازه کافی بخوابید، نه زیاد و نه کم: زیاد خوابیدن و کم خوابیدن، هر دو میتواند برای قلب شما مضر باشد. بر اساس تحقیقاتی که نتایج آن در نشریه یوروپین هارت ژورنال منتشر شده، در مقایسه با افرادی که 7تا 8 ساعت در شب میخوابند، افرادی که شبها 6 ساعت یا کمتر میخوابند، 48 درصد بیشتر با خطر بیماریهای قلبی مواجه میشوند و 15 درصد بیشتر ممکن است حمله قلبی را تجربه کنند یا حتی بر اثر آن جان خود را از دست بدهند.
چنان که محققین میگویند، وقتی چشمها برای مدت زمان کمی بسته باشند، فشار خون و کلسترول بالا میرود و افراد در معرض ابتلا به چاقی یا دیابت نوع دو قرار میگیرند.
همچنین خواب زیاد هم برای قلب دردسرساز است. کسانی که هر شب 9 ساعت یا بیشتر میخوابند، در مقایسه با افرادی که 7تا 8 ساعت میخوابند، 41 درصد بیشتر در معرض تجربه بیماریهای قلبی یا مرگ بر اثر آن قرار دارند.
3. مراقب نوشابههای رژیمی باشید: مطالعهای که 2,564 شرکتکننده داشته، نشان میدهد افرادی که هر روز نوشابه رژیمی مینوشند، در مقایسه با افرادی که اصلا سراغ این نوشیدنیها نمیروند، 48 درصد بیشتر در خطر حمله قلبی و سکته هستند. حتی وقتی دیگر مولفههای موثر احتمالی، مانند ابتلا به سندرم مربوط به متابولیسم یا سابقه بیماری قلبی کنترل شدند، باز هم همین نتیجه به دست آمد.
البته، این مطالعات فقط همایندی و همبستگی را نشان می دهند و معلوم نیست که رابطه علت و معلولی در کار باشد. برای رسیدن به نتیجه قطعی، مطالعات بیشتری مورد نیاز است، با این حال، دانستنش بد نیست!
4. شکلات تلخ بخورید: برخی مطالعات نشان داده اند که خوردن شکلات تلخ، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و نیز سکته را کاهش میدهد. مطالعهای بر روی 44,000 شرکتکننده نشان میدهد افرادی که هر هفته شکلات تلخ میخورند، 22 درصد کم تر از افرادی که اصلا شکلات نمیخورند، در معرض چنین بیماریهایی هستند.
مطالعه دیگری نشان داده افرادی که در روز مقدار کمی شکلات تلخ میخورند (حدود 6- 7 گرم در روز) دارای مقدار کمتری از نوعی پروتئین در خون خود هستند که با التهاب مرتبط است. همچنین سایر مطالعات نشان میدهند که مصرف شکلات، فشار خون را پایین میآورد، از تشکیل پلاک در رگها جلوگیری میکند و جریان خون را بهبود میبخشد.
اما چرا شکلات این همه مفید است؟ به گفته محققین، فواید شکلات از فلاونوئیدها است، ترکیباتی در شکلات که از سلولها در برابر آسیب محافظت میکند. این ترکیبها در شکلات تلخ به وفور وجود دارند. همچنین شکلات تلخ به بازداری آنزیم اِی.سی.ایی کمک میکند که در تنظیم جریان خون سهم دارد. غیرفعالسازی آنزیم ای.سی.ایی، فشار خون را کاهش میدهد و برخی از داروهای فشار خون به طور خاص همین آنزیم را نشانه میروند.